Meniu de navigare verticală – Tot ce trebuie să știți

Designerii trebuie să decidă dacă vor folosi meniuri de navigare orizontale sau verticale atunci când creează site-uri web sau aplicații noi. Ambele au meritele lor și vor depinde de scopul aplicației sau al site-ului dvs. web.

Acest ghid vă va ajuta să înțelegeți diferențele dintre meniurile de navigare verticale și meniurile de navigare orizontale.

Elementele de bază vor fi acoperite mai întâi, apoi vom discuta despre avantajele și dezavantajele fiecăruia, precum și despre cele mai bune practici, șabloane și exemple. Acest ghid final vă va ajuta să decideți dacă un meniu de navigare vertical este potrivit pentru următorul dvs. proiect.

Cuprins:

  • Ce este navigarea verticală?
  • Navigare orizontală vs navigare verticală
  • Există avantaje și dezavantaje
  • Navigare verticală: când este cel mai bine să o utilizați?
  • Cum să creați navigație verticală pentru proiectul dvs
  • 20 de exemple și șabloane de top cu navigații verticale uimitoare

Ce este navigarea verticală?

Navigarea verticală este cunoscută și prin bara laterală verticală sau bara de navigare verticală. Este o componentă de meniu de navigare care rulează de-a lungul paginii pentru a afișa toate linkurile care vor duce utilizatorii pe diferite pagini sau părți ale unui site web sau aplicație mobilă.

Navigare orizontală vs navigare verticală

Navigarea verticală și orizontală poate fi utilizată pentru a simplifica prezentarea conținutului complex în aplicații și site-uri web. Cu toate acestea, conceptele de design din spatele fiecărei metode sunt complet diferite.

Navigarea verticală oferă opțiuni într-o ierarhie clară. Utilizatorii pot scana, localiza și citi cu ușurință conținutul de navigare verticală. Acest format este mult mai receptiv și mai ușor de utilizat decât textul tradițional.

Navigarea orizontală este o caracteristică populară pe majoritatea site-urilor web. A fost creat cu un spațiu limitat pe ecran. Acestea sunt adesea situate în partea de sus a site-urilor web, unde așteaptă ca utilizatorii să treacă cu mouse-ul peste ele sau să facă clic pe linkuri pentru a extinde lista. Barele de navigare orizontale pot fi, de asemenea, integrate cu imagini cu lățime completă și glisoare de produs, precum și alte opțiuni de design pentru a crea o navigare atrăgătoare.

Fiecare dintre ele are propriul caracter și ar trebui să fie folosit în diferite situații.

Acest lucru nu vă va ajuta să luați o decizie. Citiți mai multe despre meniurile de navigare orizontală vs verticală.
Există avantaje și dezavantaje

Iată avantajele și dezavantajele meniurilor de navigare verticale în următorul tău proiect.


Navigarea pe verticală are multe avantaje

Navigarea verticală este o alegere populară pentru designeri, deoarece oferă multe beneficii, cum ar fi:

Puteți enumera o mulțime de link-uri, opțiuni sau articole. Meniurile de navigare orizontale sunt plasate în partea de sus a paginilor web, ceea ce reduce spațiul paginii. Navigarea verticală, pe de altă parte, ocupă mai puțin spațiu și permite mai mult spațiu pentru afișarea unei liste sau a opțiunilor.

Este ușor să localizați și să scanați linkuri și articole. Prea multe link-uri și elemente dintr-o pagină pot face un site web sau o aplicație mobilă dificil de utilizat. Puteți organiza link-uri și articole într-un format vertical, care facilitează localizarea și scanarea.

Este ușor de scalat și repetat Navigarea verticală este ușor de modificat sau repetat. Este ușor să adăugați sau să eliminați elemente din această listă utilizând navigarea verticală. Tot ce trebuie să faceți este să găsiți categoria corectă.

Diferite dimensiuni de ecran. Când proiectați un site web, va trebui să creați o versiune adaptată pentru dispozitive mobile a meniurilor de navigare. Meniurile verticale sunt mult mai ușor de proiectat. Pentru ca meniul să se potrivească nevoilor dvs., puteți ajusta lățimea acestuia.

Dezavantajele barelor de navigare verticale:

Există, de asemenea, câteva dezavantaje ale navigației verticale:

Maximizați spațiul în pagină Meniurile de navigare verticale pot ocupa coloanele din stânga și din dreapta ale paginii dvs. Acest lucru reduce drastic spațiul pe pagină. Navigarea verticală poate uneori pierde spațiu dacă textul din elementele de meniu este prea lung.

Nu este potrivit pentru obiceiurile de citire ale utilizatorului. Știm cu toții că majoritatea oamenilor citesc conținutul paginii web de la stânga la dreapta, așa că meniurile de navigare orizontale sunt o alegere mai bună.

Dumneavoastră și echipa dvs. trebuie să luați în considerare cu atenție avantajele și dezavantajele navigației verticale înainte de a decide dacă este potrivită pentru dvs.


Navigare verticală: când este adecvată?

O listă verticală funcționează bine în majoritatea cazurilor. Acest lucru este valabil mai ales dacă designul dvs. este în primul rând pentru ecrane mobile. Orizontală nu este o alegere bună, deoarece nu ar afișa suficiente informații și ar ocupa prea mult spațiu pe ecran.
Cum să creați navigație verticală pentru proiectul dvs

Am colectat 5 bune practici pentru a vă ajuta să construiți navigarea verticală în proiectul dvs.

Plasați navigarea în partea stângă sau în dreapta

Designerii preferă să-și plaseze navigarea verticală la stânga, deoarece oamenii citesc orizontal de la dreapta la stânga atunci când vizitează site-uri web. Aproape 80% își petrec timpul citind în colțul din stânga sus. Pentru a implica utilizatorii, este de obicei o decizie bună să plasați navigarea verticală în stânga.

Nu înseamnă că nu o poți pune în dreapta. Dacă aveți puțin spațiu pe pagină și trebuie să atrageți rapid atenția utilizatorilor, o bară de navigare poate fi o opțiune excelentă. Acest lucru îi ajută pe utilizatori să înțeleagă ceea ce încercați să transmiteți și creează o experiență de navigare unică.

Cu excepția cazului în care designul dvs. cere altfel, navigarea verticală ar trebui să fie plasată în partea stângă.

Ajustați-vă meniurile de navigare verticale

Indiferent de tipul de site web sau de aplicație pe care încercați să proiectați, un meniu de navigare lipicios este o modalitate excelentă de a vă asigura că toate linkurile de meniu sunt accesibile din fiecare secțiune sau punct de pe pagina dvs. web. Pentru un salt mai ușor înainte și înapoi între pagini și secțiuni, vă puteți fixa navigarea verticală la dreapta sau la stânga.

Cele mai bune aspecte de o pagină sunt

Site-urile web cu aspect de o singură pagină păstrează tot conținutul paginii pe aceeași pagină, reducând nevoia de a comuta între pagini. Cu toate acestea, acest lucru creează o pagină lungă dificil de navigat – atunci este utilă navigarea verticală. Utilizarea link-urilor către anumite pagini permite utilizatorilor să acceseze direct conținutul pe care îl doresc.

Un aspect de o pagină și meniurile de navigare verticale creează împreună o experiență mai bună pentru utilizator.

Textul linkului trebuie să fie simplu și ușor de citit

Textul linkului simplu și ușor de înțeles

Pentru ca utilizatorii să vă înțeleagă mai ușor oferta și pentru a crea o navigare mai rapidă pe site-ul sau aplicația dvs., ar trebui să păstrați textul meniului simplu. Pentru a facilita navigarea prin interpretarea vizuală a sensului linkurilor, este o idee bună să folosiți pictograme ușor de recunoscut.

Puteți utiliza link-uri de meniu principal și al doilea

Ca și în cazul altor tipuri de meniuri, ar trebui să utilizați culori primare și secundare atunci când proiectați meniuri de navigare verticale. Aceasta este pentru a crea o ierarhie între elementele de meniu. Pentru a ușura extinderea meniurilor pentru utilizatori, puteți include interacțiuni de trecere cu mouse-ul și clic.

Un efect de selecție este o modalitate prin care utilizatorii pot ști exact unde se află și ce aleg.

Adăugați subtitrări la linkuri similare grupându-le

Dacă există mai multe opțiuni de link într-un meniu, grupați-le și acordați-le subtitrări pentru a ușura navigarea vizuală.

Aveți grijă să nu dezvăluiți navigarea verticală

Barele de navigare verticale ocupă mai mult spațiu pe pagini și uneori pot cauza probleme cu afișarea conținutului paginii. Mulți designeri ascund meniurile verticale de navigare pentru a face mai mult spațiu pentru conținutul important. Pentru a extinde meniurile de navigare verticale verticale, utilizatorii vor trebui să treacă cu mouse-ul sau să facă clic pe o siglă sau pe o pictogramă de meniu hamburger (deseori situată în colțul din stânga sus).

Uneori, totuși, ascunderea meniurilor se poate face pentru totdeauna pentru a le face invizibile, astfel încât utilizatorii pot ignora în întregime meniurile de navigare.

Puteți ascunde sau afișa navigarea verticală. Cu toate acestea, cel mai bine este să luați o decizie după ce v-ați testat complet site-ul și aplicația mobilă folosind un instrument de prototipare sau de proiectare. Acest instrument la îndemână vă ajută să vă transformați ideile în prototipuri funcționale și vă permite să împărtășiți descoperirile dvs. cu echipa.

Puteți utiliza atât meniurile de navigare orizontale, cât și cele verticale împreună

Designerii nu mai pot decide dacă navigarea orizontală sau verticală este cea mai bună pentru ei. În schimb, le folosesc pe ambele și le lasă utilizatorilor să aleagă care se potrivește nevoilor lor. Este important să evitați supraîncărcarea paginii cu meniuri. Ar trebui să utilizați atât meniurile verticale, cât și cele orizontale într-un mod delicat.

Un site web care vinde cumpărături online a folosit atât navigarea orizontală, cât și verticală pentru a ajuta utilizatorii să navigheze.